Selecteer een pagina

De telefoon gaat, een trillende vrouwenstem die mij smekend vroeg om een gesprek.
Ik kan gewoon niet geloven wat ik hoor.

Mijn dochter wil niet meer naar buiten.
Dochter is 19 jaar en zit in een rolstoel.
Verstandelijk heeft ze achterstand, haar denkvermogen zit rond de 12 jaar.

Waarom wil ze niet meer naar buiten?
Vorige week was ze met de rolstoel naar buiten gegaan, de zon scheen en ze wilde een stukje om. Natuurlijk vinden wij dat altijd goed. Telefoon op zak en ga maar even naar buiten. Vaak gaat ze naar de vijver bij de eendjes kijken. Maar nu bleef ze toch wel lang weg. Moeder besloot om te gaan kijken waar ze is want haar telefoon neemt ze niet op. Richting de vijver lag haar dochter op de stoep. De rolstoel was bij het stoeprandje omgevallen. Mensen fietsten gewoon voorbij!!!

Hoe lang ze daar heeft gelegen was niet duidelijk. Maar hoe kan dat??? Ze kon niet zelf opstaan om in de rolstoel te klimmen, daar heeft ze echt hulp bij nodig.

Een paar weken geleden reed ik over de weg en zag ik in de greppel ook iets liggen, ik zag het niet goed maar vertrouwde het niet. Ik stopte en liep eropaf. Een oude man lag op zijn zij met de rolstoel en kon ook niet zelf omhoogkomen. Het was ook niet echt goed te zien vanaf de weg. Alhamdoelilah konden wij deze man weer terugzetten in zijn rolstoel waardoor hij weer verder kon. Hij had geen pijn, niks. Hij was te ver het gras in gegaan wat nog erg nat was en is toen omgevallen. Hij was ook bij zijn volle verstand, wist zijn naam en adres zo te geven.

Het is toch enorm fijn om iemand te kunnen helpen.

De dochter is erg bang geworden en wil niet meer naar buiten. Zelfs met haar moeder vindt ze het nog niet helemaal vertrouwd. Natuurlijk gaan we eraan werken dat ze kan verwerken wat er gebeurd is en hoe nu de volgende keer. Waar doen we de telefoon dat je er altijd bij kan. Of nemen we een ketting met een knopje dat er alarm afgaat bij moeder met de locatie waar de dochter zich bevindt. We gaan in gesprekken kijken wat het beste is voor de dochter, waar zij zich het lekkerst bij voelt.

Welke les halen we hieruit?
Ik zou hier graag meer over willen doen op scholen. Kinderen bewust maken van het feit dat als ze zien dat iemand hulp nodig heeft op straat of waar dan ook dat het normaal is om gewoon te helpen.

Kijk ook eens bij je oudere buren of ze misschien wat hulp kunnen gebruiken!

Mijn dochter moet af en toe in de rolstoel zitten. De beperkingen zijn vervelend maar met goede hulp kan de persoon in de rolstoel toch nog wel heel veel. Help anderen altijd waar je kan!