Selecteer een pagina

Kinderen hebben liefde en aandacht nodig. Ook volwassenen hebben liefde en aandacht nodig. Liefde en aandacht zorgt voor goede zelfvertrouwen. Dit is zo enorm belangrijk.

Jaren geleden op schoolplein zag ik een meisje van een jaar of 5, ze had blond haar en een lief gezichtje. Haar vader kwam haar ophalen. Met de fiets in zijn hand wachtte hij geduldig op het schoolplein.

Waarom ik dit mij nog zo goed kan herinneren is omdat het meisje uit school naar haar vader toeliep. Ze vroeg hem of ze bij een vriendinnetje mocht spelen. De vader antwoordde dat het vandaag niet kon maar dat het wel morgen of overmorgen mocht. Zullen we het aan je vriendin vragen wanneer ze kan? Het meisje werd boos en schopte haar eigen vader tegen zijn been. Ze schreeuwde en schopt hem nog een keer. De vader bleef kalm en zei rustig: “Maar we gaan naar huis”. “Nee!”, schreeuwde ze, “Ik wil bij haar spelen”. En weer schopte ze haar vader.

De jaren die volgde kwam het blonde meisje vaak bij ons aan de deur. Na schooltijd en in het weekend. Er was voor haar niemand thuis. Papa en mama zijn er nog niet zei ze elke dag weer. Ze was veel bij ons binnen. Elke dag opnieuw stond ze voor de deur.

Nu is het meisje inmiddels 10 jaar en liegt heel erg veel tegen haar ouders. De ouders geloven haar leugens. Ja nu ze zoveel liegt over wat er gebeurt op school hebben haar ouders wel tijd voor haar en krijgt ze wel volop aandacht.

De leugens van het meisje worden zo erg dat ze nu zelfs beweerd dat ze zo gepest wordt en dat ze zelfs met de dood bedreigd is door meisjes die juist altijd heel erg lief zijn. Haar moeder gaat mee in het verzonnen verhaal en geeft zelfs de moeder van de meisjes die juist lief zijn berichten met de vraag waarom haat je mijn dochter en waarom haten je dochters mijn dochter. Door jou en door jouw dochters durft mijn dochter niet meer naar school. Ze is heel erg bang want jouw dochters hebben gezegd dat ze haar gaan doodtrappen en dat ze dan hard gaan lachen.

Natuurlijk gaan we vanuit het punt van de hulpverlening graag in gesprek met een moeder die niet inziet dat haar dochter zo liegt voor aandacht. De gesprekken over dit voorval zijn begonnen maar zullen een lange weg nodig hebben.

Het is juist heel sterk en liefdevol wanneer we de moeder zover krijgen dat ze begrijpt dat haar dochter deze verhalen verzint voor aandacht en dat de moeder positieve aandacht moet geven aan haar dochter.

Je kind onvoorwaardelijk steunen is enorm belangrijk. Maar hier is het zeker ook heel belangrijk om in te zien dat je je kind hier niet mee vooruit helpt en dat het kind moet blijven liegen voor aandacht.

Wat ik al veel vaker heb aangegeven. Opvoeden en vooral liefdevol opvoeden met positieve aandacht begint vanaf de geboorte. Op latere leeftijd wordt het steeds moeilijker. De basis moet goed zijn. Dat is zeker in de opvoeding en contact en respect met je kinderen enorm belangrijk.

Zie je het ook even niet meer zitten met je kind wat dingen vertelt die niet waar zijn en weet je niet hoe je dat nu het beste aan kunt pakken? Neem dan contact op met het team van Rama hulpverlening. Wij helpen je graag verder.