Selecteer een pagina

Bijna ieder van ons maakt zich af en toe zorgen en is voor sommige dingen bang. Op dit moment zitten we met het corona-virus wat ons leven compleet veranderd. Voor de een meer dan voor de ander.

Op dit moment heb ik 6 kinderen thuis. Oudste zoon is van werk in de autogarage naar huis gestuurd omdat hij verkouden is. Dat is hij altijd driekwart van het jaar maar nu zijn de mensen bang als hij niest.

De grote kinderen doen hun schoolwerk online dat gaat goed maar dan het niet naar sport wat ze dagelijks doen dat is toch wel heel erg lastig. En ja zoontje met autisme en verstandelijke beperking die het wel leuk vindt dat mama nu ook juf is. Hij mist zijn vriendjes wel maar dat zijn grote broers nu met hem met de lego spelen vindt hij superleuk.                                                                                                                   De meiden met hun diabetes, nee het binnen zitten doet hun geen goed. Hun sport missen ze. De woonkamer is overdag een schoollokaal en er wordt hard gewerkt. Na de lessen wordt de woonkamer omgetoverd in een gymzaal en gaan de kinderen lekker aan de slag.

Er is vrijwel niets waarover je je geen zorgen zou kunnen maken. Over veel dingen moet je je toch gewoon zorgen maken of niet soms?                                                                               Natuurlijk zitten we nu in een zorgelijke situatie maar probeer daar ook het beste van de maken en te genieten van elkaar. Maak plezier, speel spelletjes en blijf lachen.

Loop je zorgen en angsten eens na: heb je al eens meegemaakt dat ze je voordeel, blijdschap of genot hebben opgeleverd? Misschien is het wel eenvoudiger dan je denkt om de last van negatieve gedachten en gevoelens af te werpen. Zorgen om de toekomst, zorgen om dierbaren, zorgen dat je ziek of eenzaam zou kunnen worden, dat je door andere mensen afgewezen zou kunnen worden: zorgen kunnen het hele leven in hun greep krijgen.

“Zorgverslaafden” zullen beslist een rede vinden. De professionele zorgenmaker zal natuurlijk onmiddellijk zeggen: “Ja, maar mijn zorgen zijn toch heel reëel! Moet ik dan gewoon alles negeren en doen alsof alles prachtig is?” Alles negeren is beslist niet zo’n goed idee. Alles als prachtig beschouwen al veel meer.

Stel jezelf eens heel eenvoudig de vraag: helpen zorgen me om dat te bereiken wat ik wil bereiken? Komen zorgen wat dan ook beter maken? Als je oprecht over deze vragen nadenkt, zul je vaststellen dat ze dat niet doen. Nooit.

Aan de andere kant maken angsten en zorgen wel veel dingen slechter: het heden, omdat het onaangenaam maakt, het verleden omdat het heden immers het verleden van morgen is, en de toekomst omdat negatieve gedachten doorgaans negatieve resultaten opleveren.

Werp je zorgen af! De toekomst is niet reëel. Maar dit betekent ook dat alles wat wij ons voor de toekomst voorstellen, zich uitsluitend in ons hoofd afspeelt. En vanzelfsprekend zal de toekomst er anders uitzien dan wij ons voorstellen. Misschien beter, misschien slechter – we zullen het dan pas merken.

Scholen zijn dicht, het is stil op straat. De juffen hebben het top geregeld om online de lessen uit te leggen. En als het dan nog niet begrepen wordt kan je de vraag aan juf stellen. Via de computer de vraag intoetsen en wachten op antwoord.  Natuurlijk is het vreemd, maar alles heeft tijd nodig.

En kinderen zijn heel flexibel. Als jij met een glimlach helpt met de opdrachten van school en positief blijft praten halen de kinderen met gemak hun opdrachten. Alles ligt in het positieve.

En mijn kinderen hebben een stapelbed gemaakt voor hun pop en de beer van hun broer. Stralend! Van oor tot oor! Dat is toch hoe we onze kinderen het liefste zien!