Selecteer een pagina

Geluk is een kwestie van het maken van de juiste keuzes.
Keuzes maken lijkt vaak niet gemakkelijk, maar toch is het meestal eenvoudiger dan je denkt.
Want zelfs als heel nare dingen je overkomen en het lot je niet echt gunstig gezind is, kun je nog steeds zelf je eigen keuzes maken.
Natuurlijk kan er twijfel optreden maar keuze maken geeft ook vrijheid, en daar gaat het om. 

Welke gevoelens laat je toe?

  • Ben je vol onrust, voel je angst en woede, word je snel boos? Of blijf je zelfs in moeilijke situaties …
  • Ontspannen en vrolijk en zit je vol levensvreugde?

Mensen reageren van nature verschillend. Uiteindelijk wint het gevoel wat jij het meeste lief hebt. Het gevoel waar jij het beste voor zorgt, wat jij het meeste voedt.

Jij kiest…!

Voed je je zorgen, angsten en twijfels over jezelf, dan worden die na verloop van tijd steeds erger. 
Maar als je de positieve gedachten en gevoelens in jezelf voedt, dan zullen de negatieve gevoelens na verloop van tijd verdwijnen.

Tijdens een experiment werden proefpersonen gevraagd een hotelkamer binnen te gaan en even rond te kijken. Het was een heel gewone hotelkamer in een doorsneehotel. Vervolgens moesten ze hun indrukken in de vorm van trefwoorden noteren. Sommigen vermeldden het grote raam en het mooie uitzicht op het nabijgelegen meer. Ze vonden de kamer licht en sfeervol en hadden ook de gezellige bank in de hoek van de kamer opgemerkt. Volgens hen maakte die de kamer samen met het oude, stijlvolle parket heel knus.

Anderen hadden gezien dat de lampenkap stuk was en vonden dat het raam niet goed schoon was. Bijna iedereen in de ‘negatieve groep’ vond dat de bank versleten en vies was. Een aantal noemde de vele krassen in de parketvloer. Velen hadden als kritiek dat er geen tv en minibar waren. Een deel van de proefpersonen vond de kamer dus matig of in het beste geval in orde (zij vormden trouwens de grootste groep), terwijl het andere deel de kamer juist heel gezellig vond en er graag een paar nachten zou doorbrengen. 

Hoe kan dat? Het ging toch om dezelfde kamer? Had een deel van de ‘hotelgasten’ een roze bril op terwijl de rest realistisch was? Of waren het juist de mopperaars die de kamer niet realistisch bekeken?

Het antwoord is eenvoudig: niemand heeft gelijk of ongelijk. De toeschouwer bepaalt of iets mooi of vies is. Net zoals je zelf bepaald of het glas halfvol of halfleeg is. De bank kan er niets aan doen dat we hem gezellig of juist oud en versleten vinden. Hij staat gewoon in de hoek, open voor alle interpretaties.

Of zoals dit gedicht van een anonieme dichter zegt:
Ooit zaten twee mannen voor een lange tijd opgesloten in een cel. 
De ene zag het stof op straat, de andere de sterren, schitterend aan de hemel, zo fel.

Een gelukkig, tevreden en zinvol leven hangt niet zozeer af van de zaken en omstandigheden om je heen. Het heeft veel meer te maken met de manier waarop jij die zaken en omstandigheden interpreteert. En dat is dan weer niet zozeer afhankelijk van de kleur van je brillenglazen, maar wel van de manier waarop je je aandacht stuurt, van dat waarop je afstemt. 

  • Waarop heb jij je geest en hart afgestemd?
  • Waarop richt jij je blik? Bijvoorbeeld wanneer je een kamer binnenkomt of iemand ontmoet?
  • Wat verschijnt er op ‘jouw scherm’?

Het bos is voor mij intens geluk. Dit omdat ik altijd met mijn (overleden) moeder in het bos liep. Deze foto heb ik gemaakt toen ik met mijn kinderen aan het wandelen was. De geur, het uitzicht, de blije kinderen, dat is voor mij intens geluk.

Wat versta jij onder geluk?