Selecteer een pagina

Als kinderen zich wat anders dan ¨normaal¨ lijken te gedragen, denken we niet meteen aan een stoornis. Daardoor krijgen kinderen met autisme vaak pas op latere leeftijd een diagnose en dat is nogal een gemiste kans.

Kinderen met autisme helpen, hoe eerder hoe beter!

Kinderen moeten veel leren, allerlei woorden en getallen, maar ook sociale gedragsnormen hoe ze op een potje plassen. Normaal gaat dat allemaal redelijk vanzelf (met jouw hulp natuurlijk), maar kinderen met autisme lopen vaak tegen problemen aan die hen belemmeren om te leren. Zo hebben ze moeite met communiceren, terwijl dat toch echt nodig is voor een optimale cognitieve ontwikkeling en om contact te maken met andere kinderen. Juist door vrijuit te spelen, ontwikkelen kinderen zich heel snel.

Als je kind vroeg wordt geholpen door een expert, kan hij leren om te gaan met die belemmeringen, bijvoorbeeld door op andere manieren te communiceren.

Het helpt ook dat ouders van jonge kinderen vaak meer worden betrokken in de therapie. Op die manier kun jij zelf ook leren om te gaan met je kind in lastige situaties. Toepassingen in het dagelijks leven zodat hulp niet beperkt blijft tot die expert. Als je kind autisme heeft kan dat veel invloed hebben op je gezinssituatie. Daarom is het van belang al vroeg een goede routine te kunnen ontwikkelen.

Ieder kind is anders. Autisme is op jonge leeftijd daarom ook niet altijd gelijk duidelijk bij ouders.

Kinderen met autisme vinden het moeilijk om te communiceren zowel met jou als met leeftijdsgenootjes. Dat komt onder andere omdat ze moeilijk kunnen uitdrukken wat ze nodig hebben of leuk vinden, en zich daardoor vaak niet begrepen voelen. Ze zijn ook vaak gevoeliger (of juist minder) voor bepaalde prikkels zoals geluid of pijn.

Door autisme kunnen extra psychische problemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn dwangmatig gedrag of depressie. Verder hebben mensen met autisme vaker last van angstproblemen en woedeaanvallen. Ongeveer 20% van mensen met autisme heeft een verstandelijke beperking.

Kinderen met autisme houden niet van veranderingen. Niet spontaan naar de dierentuin. Zelfs verandering van bedtijd zal hij moeilijk vinden.

Een kind met autisme is vol van liefde. Al kan hij dat niet altijd uiten.

Mijn zoon, Djafar is ook autistisch en heeft een verstandelijke beperking. Als hij met zijn vader bij de Gamma is geweest vraagt hij ook om twee ballonnen voor zijn zusjes. Als hij alleen krijgt is het niet eerlijk, hun moeten ook krijgen.

Als ik hem vraag of hij een koekje heeft gepakt (zijn gezicht onder de kruimels) zegt hij met zo´n onschuldig gezichtje. Nee mama ik heb niet 1 koekje gepakt maar 2 koekjes. Zo eerlijk en zo onschuldig.

Autisme vind ik iets moois. Ik zie (bijna) altijd een hele gelukkige vrolijke jongen!

Heb je ook een mooi voorbeeld van een kind met autisme dan hoor ik dat graag.

Geef je kind met autisme de ruimte en de tijd om dingen te vertellen op zijn eigen manier.

Je zal genieten van zijn enorme fantasie.

Vind je het nog lastig een goede balans te vinden van hoe en wat neem dan contact met op met Rama Hulpverlening. We helpen je graag.

 

Geef je kind duidelijke regels, liefde, rust en regelmaat ……

En je kind geeft jou enorm veel liefde……