Selecteer een pagina

Zoals er perioden zijn om naar buiten te gaan, taken te vervullen, doelen na te streven, zouden er ook perioden moeten zijn die helemaal van ons zijn.

Zorg dat de kinderen een bezigheid hebben, laat de dringende telefoontjes liggen en neem je rust.

Alleen al korte momenten van concentratie en herbezinning kunnen heel veel energie geven, die we ook voor lastige taken goed kunnen gebruiken.

Wie rust wil ervaren, moet leren zijn zintuigen uit de buitenwereld terug te trekken. Veel belangrijker dan je ogen dicht houden is het concentreren: je gedachten, gevoelens, opvattingen en meningen tot rust te brengen.

Wat er ook gebeurt; onze innerlijke rust kan zo worden versterkt dat bijna niets ons meer uit ons evenwicht brengt. Wie de dingen die gebeuren, en vooral ook zichzelf, niet zo belangrijk vindt, zal het gemakkelijker afgaan om rustig te blijven.

Wie graag doelen wil bereiken die de moeite waard zijn, komt met haast en gejaagdheid niet ver. Vaak is het zelfs beter om een paar omwegen te maken – in elk geval om veel tijd te nemen en vaker eens op de rem in plaats van op het gaspedaal te gaan staan.

Wie voelt dat hij eigenlijk op de juiste weg is, moet volharding ontwikkelen. Vervolgens is het belangrijk om af te maken waaraan je bent begonnen en om je niet door uiterlijke of innerlijke weerstand van de wijs te laten brengen.

Flexibiliteit beschermt tegen starheid en vermijdt dat we stuk lopen op vaste denkbeelden. Zachtheid en soepelheid helpen om je aan de meest uiteenlopende situaties aan te passen en zachtzinnig en harmonisch met je medemensen om te gaan.

Wie genoeg heeft aan een zonsopgang, heeft geen luxueuze villa nodig en hoeft ook niet zijn hele levensenergie op te offeren aan geld verdienen. Hoe minder we willen hebben, hoe sneller we alles hebben wat nodig is om gelukkig te zijn.

Wie leert in vrede met anderen maar ook met zichzelf te leven, put zich niet uit met eeuwige conflicten. Afgezien daarvan voelt het natuurlijk ook veel beter om je hart te openen in plaats van verbeten door het leven te gaan.

Je op het wezenlijke concentreren helpt je om je kracht te behouden. Wie geconcentreerd blijft, verliest zich niet in vele afleidingen die tot verstikking en onrust leiden. Het helpt om krachtig je eigen weg te gaan.

Of je nu aandachtig handelt, je bewust bent van je lichaam of je adem observeert, in feite gaat het steeds om de terugkeer naar de bron. “Naar de bron terugkeren” betekent niets anders dan geborgenheid in jezelf vinden.

Rust….